sense of place

Na zo’n lichtvoetige zomer met lekker weinig aan het hoofd, krijg je toch ook wel weer zin in wat inhoud. Dat het ergens over gáát. Wat cultuur bijvoorbeeld! Gelukkig timmert Sense of Place inmiddels flink aan de weg hier langs de Waddenkust, dus we worden weer eens op onze wenken bediend.

Sense of Place zijn culturele landschapsprojecten, waarmee het langzame, onstuitbare proces, waaraan het Wad onderhevig is, zichtbaar wordt gemaakt… Dat levert geweldige projecten op, die we graag met jullie delen. Allemaal op fietsafstand van hier!

 

Wachten op hoog water

Deze twee indrukwekkende metaal gelaste beelden van Jan Ketelaar heten samen ‘Wachten op hoog water‘. De twee 5 meter hoge vrouwen, op de dijk aan het wad in Holwerd, kijken uit over zee.

Wachten op hoog water‘ heeft volgens de kunstenaar twee betekenissen. Het refereert aan vluchtelingen die in hun gestrande levensscheepje wachten op hoog water om hun weg te vervolgen. En het staat voor een laconieke houding ten opzichte van de rijzende zeespiegel. In een interview zei hij: “We blijven in auto’s rijden, spelen wat met zonnepanelen. Het is net alsof niet echt tot ons doordringt dat de poolkappen smelten.

 

Bildtstarts en Eigenheimers

Met het project ‘Bildtstarts en Eigenheimers‘ wil fotograaf Linette Raven boeren en hun families een gezicht geven in het landschap. Wanneer je deze foto- en verhalenroute langs de Waddenkust volgt, kom je voorbij reusachtige portretfoto’s van aardappelboeren midden in het landschap. Welk verhaal willen zíj vertellen over het land dat zij bewerken? Over hun cultuur en hun leven? De prachtige fietsroute van zo’n 2 uur loopt van Hallum tot Anjum en is in beeld én geluid.

 

Dobbepaarden

Voor wandelaars heeft Sense fo Place ook een mooi project: ‘Dobbepaarden‘. Deze wandelroute loopt achter de zeedijk bij Marrum en brengt het verhaal van ‘de paarden van Marrum’, die in 2006 wereldnieuws werden toen ze door het hoge water werden ingesloten. De reddingsactie van de 150 paarden, door 6 amazones, ging de hele wereld over. Midden in de Ozingadobbe ligt een reusachtig fotokunstwerk van Marcel van Luit.

 

Dijk van een wijf

Sense of Place heeft de komende jaren nog veel meer in petto voor de Waddenkust. Zoals het plan voor ‘Dijk van een wijf‘. Hoe bijzonder moet dat zijn: op je fiets door een uitgestrekt landschap waar ineens een wulps gevormde dijk uit oprijst? Wij kunnen niet wachten tot het zover is, en we houden jullie de komende tijd op de hoogte van alle bijzondere ontwikkelingen!

« | »