Talia

Onze tweede Story Station bewoner

De ontmoeting

Talia Stone. Haar naam intrigeerde me. Voordat ze kwam las ik op haar website dat ze schrijfworkshops aanbiedt onder de naam ‘The Story Lounge’. Hoe passend dat juist zij een weekje zou komen schrijven in onze Story Station!

Talia arriveerde samen met haar vriend Sierd, die 2 nachtjes zou blijven, waarna ze de rest van de week in haar uppie de Story Station zou bewonen. Ik bedacht me meteen wat een mooie match die twee waren: beide relaxte, vriendelijke mensen met een positieve uitstraling. Je krijgt er zo langzamerhand een neus voor als campingbaas: dit waren geen mensen die snel problemen zien.

Ik was benieuwd wat Talia van plan was te gaan doen hier deze week. Ze vertelde vooral te willen genieten van de natuur en de rust. Even weg uit die stad. En van dat internet af, vooral van de social media. Het leek haar een pluspunt dat het internet in de Story Station niet al te best is. Dat zou het vast makkelijker maken er los van te komen. Die natuur en rust leken me prima haalbare doelen. Maar zou het lukken om los te komen van het internet? Ik weet zelf hoe moeilijk dat is.

 

De klap van Corona

Talia is schrijver, geeft workshops in creatief schrijven en is daarnaast stadsgids in Amsterdam. Een baantje dat was overgebleven uit haar studententijd: groepen toeristen in haar perfecte Engels langs de culturele hoogtepunten van de stad leiden. Ze was er goed in en werd, inmiddels zzp-er, steeds meer gevraagd. Uiteindelijk verdiende ze daarmee het grootste deel van haar inkomsten

Corona bracht haar inkomsten al snel naar een nulpunt. Geen toeristen in de stad, dus niemand om rond te leiden. En de mensen raakten al snel Zoom-moe. ’s Avonds geen zin meer om een online workshop te volgen, na een hele dag achter dat beeldscherm. Er werd steeds minder ingeschreven, waarmee ook die inkomstenbron steeds meer opdroogde.

Je zou zeggen: best een reden om aan het piekeren te slaan. Maar Talia leek daar geen last van te hebben gehad. Misschien korte momenten, maar niet langdurig. Ze vertelde eigenlijk vooral over de dingen die ze fijn vond aan de coronatijd. Geregeld ging ze met bevriende stadsgidsen de stad door en gidsten ze elkaar langs plekken waarover ze veel wisten. Zo leerden ze steeds meer over hun stad, van elkaar. Daar hadden ze nu tijd voor en in de stad was er, zonder toeristen, ook ruimte voor.

 

Talia Stone Story Station tiny house camping Friesland

Ze leerde zichzelf in die tijd ook aan om, ’s avonds voordat ze ging slapen, te bedenken waar ze blij mee was, of dankbaar voor. En met dat fijne gevoel de nacht in te gaan. Dat werkte steeds beter, ze voelde zich daar goed bij. Ze zei dat ze er een ‘blij ei’ van werd. Weinig geld, maar steeds meer bezig met wat er wel was en waar ze dankbaar om was. Allemaal dingen die Corona haar brachten.

Ook in de week hier ontdekte ze al snel een positieve rol voor zichzelf. Ze voelde zich een beetje de ‘host’ van de camping, zei ze. Nieuwsgierige gasten nodige ze uit om even een rondje om de bijzondere Story Station te lopen. Mensen wilden weten wat ze hier deed. Hoe ze hier kwam. Ze heette iedereen vriendelijk welkom en maakte praatjes met alle gasten. Ze bedacht een creatieve workshop waarvoor ze iedereen uitnodigde. En tussendoor gaf ze ook nog een enthousiast interview aan Omrop Fryslân, voor radio en TV.

 

Het vertrek

Ik raakte onder de indruk van Talia’s positiviteit. Niet van de drukke soort, maar juist de rustige, tevreden variant. Gewoon oké met wat er is. Talia bleek zo’n persoon te zijn die je altijd om je heen kunt hebben. Prettig gezelschap. Uit haar workshop haalde ik hele waardevolle tips voor mijn blog en social media.

Bij vertrek was ik benieuwd of het een beetje was gelukt, wat ze wilde deze week? Die natuur en die rust zeker, zei ze. Ze vond het heerlijk. Maar loskomen van internet en social media bleek inderdaad veel moeilijker. Toch gaf dat niet. Want wat ze misschien nog wel het fijnst vond? Dat ze juist dat moeten had kunnen loslaten hier. Het loskomen van internet bleek namelijk ook iets te zijn wat ze van zichzelf moest.

Wat had ze dan wel gedaan? Ze wist het niet precies. Hoe fijn eigenlijk.

 

Meer weten over Talia en haar werk?

Talia Stone
The Story Lounge
The Story Lounge (instagram)

 

De volgende gast

Volgende week hebben we theatermaker Emke Idema te gast in onze Story Station.

« | »