mooie herinneringen

Heb je dat ook? Dat je mijmerig wordt van dit herfstige weer? Dat de storm om het huis je meer aan het denken zet dan de stralende zon op je bol? Ons in elk geval wel… Over geluk bijvoorbeeld. Na deze lange, mooie zomer. Maakte die ons eigenlijk gelukkiger? Meer dan een regenachtige zomer?

Ik las er van de zomer een artikel over in de Volkskrant: ‘Zijn we gelukkiger als de zon schijnt?’ Uitgebreid onderzoek bleek gek genoeg uit te wijzen: zon of regen; het maakt voor onze algehele stemming niet uit. Het maakt soms wel heel kortstondig euforisch. Maar dan vooral bij een plotselinge weersverandering: ineens felle zon na vele grijze dagen, of eindelijk die felbegeerde sneeuwvlokken na langdurig wisselvallig weer. Voor echt geluk blijkt mooi weer niet van belang. Het is heerlijk. Maar het went.

Wat maakt dan wel gelukkig? Over één ding zijn gelukswetenschappers het eens: ervaringen (dus mooie herinneringen) maken ons vele malen gelukkiger dan spullen. En dan vooral ervaringen met de mensen die we lief vinden. Samen herinneringen maken dus. Hier zijn deze zomer weer veel mooie herinneringen gemaakt: Syrisch eten met z’n allen onder de tent, voetballen met alle kinderen van de camping, lekker meezingen bij het kampvuur, mooie fietstochten door het weidse land, pannenkoeken bakken met de campingburen, en buiten spelen tot het donker werd… Geluk?

« | »