spannend bijzonder begin

Halverwege vorig jaar kwamen we in contact met kunstenaar Richard Bolhuis. Het was een leuke ontmoeting, waarbij we geïnspireerd raakten door zijn enthousiasme, plannen en de intuïtieve aanpak van zijn kunstprojecten. Praat met Richard en je creativiteit wordt vanzelf aangeboord; je krijgt meteen zin om nieuwe dingen aan te pakken.

Richard was op zijn beurt enthousiast over ons terrein en geïnteresseerd in onze Story Station, waarin kunstenaars kosteloos mogen verblijven om rustig aan hun projecten te kunnen werken. Gelijk begon hij te tekenen en dat doet hij elke keer als hij hier komt: op ramen, op het infobord, in de Story Station en op de weg hier bij de ingang.

Interdisciplinair kunstproject

Nu, vele enthousiaste gesprekken verder, staan we aan de start van een langdurig en groot interdisciplinair kunstproject van Richard op ons terrein. Op 4000 vierkante meter van onze grond zal Richard locatie-specifieke interventies gaan doen, die de grond in 20 jaar moet gaan transformeren tot een symbiose tussen verbeelding en ecologie. Het regeneratieve en interdisciplinaire karakter van het project spreekt ons erg aan, maar zeker ook de combinatie van kunst met natuur. Richard betrekt lokale organisaties en bedrijven en, vanaf de start, ook buurtbewoners bij het project, dat hij de toepasselijke naam ‘Kollumerpomp‘ heeft gegeven.

Omdat het gaat om een biodiversiteits-experiment, past het helemaal bij het proces waarmee wij al vanaf onze start hier op it Dreamlân bezig zijn: om de rijke, voorheen agrarische kleigrond te verschralen en zo ruimte te creëren voor de meer kruidenrijke begroeiing die aantrekkelijk is voor insecten en vlinders die hier oorspronkelijk thuis zijn. Een fascinerend, maar soms ook moeizaam proces. We kunnen de nieuwsgierigheid en creativiteit van Richard en de andere kunstenaars en experts die hij betrekt hier dus goed gebruiken en we willen ze warm verwelkomen! Dit bijzondere project wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Noardeast-Fryslân en Fonds voor Cultuurparticipatie.

Op de website van Richard kun je meer lezen over dit project en uiteraard zullen we jullie met deze nieuwsbrieven op de hoogte houden.

« | »