Sanne
Onze drieentwinstigste Story Station bewoner
Wie is ze?
Sanne is circusartieste en docente en komt uit Rotterdam.
Circusdocent
- Ik geef wekelijks les bij een jeugdcircus, CircusKabel in Delft in alle circustechnieken.
- Ik bied workshops aan in partneracrobatiek en jongleren voor evenementen en bedrijven.
- Ik ben op scholen en in wijken te vinden met schoolprojecten waar kinderen een circusproject volgen en circus kunnen leren en artiest kunnen zijn voor 1 dag!
Artieste
- Ik ben werkzaam in mijn eigen gezelschap Duo No Nonsense. Samen met Scott Makowske trek ik er op met onze eigen circusvoorstellingen. Onze voorstellingen passen in het genre circustheater, circus met een verhaal. Het is een andere variant dan het traditionele circus Onze voorstellingen hebben nooit gesproken taal en neemt het publiek mee in een verhaal. We doen dit met verschillende circusdisciplines zoals: jongleren, diabolo en partner acrobatiek.
- Ik reis regelmatig mee met de circusparades van Circo di Strada.
- Ik creëer voorstellingen en repeteer wekelijks mijn circustechnieken om de kunsten te onderhouden en te blijven ontwikkelen.
De Circusgemeenschap
- Ik ben werkzaam bij de Circus Studio in Rotterdam. Een trainingszaal voor circus artiesten. Hier help ik bij de nodige administratie en ik zet me graag in voor behoud van deze unieke ruimte waar Circus artiesten het hele jaar lang door een ruimte hebben om te trainen.
- Circus bestaat al lang in Nederland, afgelopen jaren zijn er circussen ten onder gegaan, en er blijven veel nieuwe circusontwikkelingen komen! Circus is voor jong en oud, om te kijken en te proberen. Ik vind het belangrijk dat dit bestaat en dat mensen de kans krijgen om circus te beleven in zijn vele vormen. Sinds 2020 bestaat Circuspunt een platform voor het werkveld waar we werken aan een stevig fundament voor het Nederlandse circus. Ik zet me in bij Circuspunt en ik hoop dat we op deze manier onze functie in de maatschappij kunnen vergrootten.
Circus is belangrijk voor…
- Jeugd: als hobby, om de eigen grenzen te leren verleggen, om te leren samenwerken en te vertrouwen op anderen, om vaardigheden te leren met een wow-factor, om fysiek bezig te zijn. Of breder geformuleerd: Circus helpt bij de maatschappelijke, sociale, creatieve en mentale ontwikkeling van jongeren.
- Publiek: als beleving om zich te laten verrassen met een echt bijzondere belevenis.
- Artiesten/gezelschappen: als kunstenaar om zich te artistiek te kunnen uiten en daarmee anderen een mooie beleving te bieden.
- Theaters, festivals, tentcircussen: om de (relatief nieuwe) kunstvorm circus(theater) te presenteren aan het publiek.
Het Leuke aan mijn werk
In mijn werk kom ik altijd in aanraking met mensen. Of ik nou aan het optreden ben of les aan het geven ben. Bij les geven zie ik mensen glunderen wanneer iets lukt, mensen laten doorzettingsvermogen zien, wat ik enorm waardeer. Bij lessen volgen zie je mensen groeien! Ongeacht de lengte van de lessen.
Wanneer ik optreed kom ik in contact met ontzettend veel mensen. Ik kom in contact met andere creatievelingen op theaterfestivals, mensen met hart voor cultuur in de organisatie van evenementen, en het publiek die bij onze voorstelling komt kijken. Ik vind het heerlijk om contact te maken met het publiek, ze mee te nemen in een verhaal en de oprechte reacties van het publiek te ontvangen via mimiek, stemgeluiden en applaus. Publiek is altijd oprecht, en ik ook wanneer ik optreed. Ik voel me verbonden en vind het heerlijk om de vrijheid te voelen op het podium. Ik kan mijn ei kwijt, en ik kan het publiek iets bieden. Ik sta eigenlijk graag aan beide kanten. Ik ben heel graag artiest, en ga ook ontzettend graag naar andere voorstellingen.
Circus blijft altijd een uitdaging! Er zijn altijd vaardigheden te ontwikkelen in de verschillende circustechnieken. In partner acrobatiek willen we altijd hoger leren springen en gewaagdere sprongen leren maken en zo zijn er ook uitdagingen voor jongleren en diabolo. Daarnaast blijft het ontzettend leuk om te blijven spelen met de theaterkant van onze voorstellingen, een klein verschil in houding of mimiek brengt de voorstelling in een andere richting, het is een heel leuk spel!
De coronacrisis
In de coronacrisis is er ontzettend veel weggevallen: Les geven heb ik voor een lange tijd niet kunnen doen. Evenementen zijn voor een lange tijd afgelast. Dit betekend natuurlijk voor mij dat een groot deel van mijn inkomsten waren weggevallen en dat ik ineens niet meer in contact stond met alles waar ik van houd.
Ik ben ontzettend de overheid gaan waarderen, dat ze mijn financiële stress weg hebben kunnen halen met de uitkering voor zelfstandigen. Het is geen vetpot, en wel minder dan wat ik normaal verdien, maar ontzettend fijn dat het bestaat! Als er werk was dan greep ik dat met beide handen aan, werk laadt mij op! En er mankeert mij niks aan de handen
Gelukkig was de corona crisis niet alleen maar leegte qua werk. De maatregelen schommelden enorm en zo waren er periodes waarbij er soms echt wel wat mocht! Het is gewoon allemaal een beetje minder dan normale jaren en opzoek naar de werkzaamheden die wel mogen en veilig uitgevoerd kunnen worden.
En toen
Samen met Scott, mijn werkpartner in het gezelschap Duo No Nonsense hebben we een nieuwe voorstelling ontwikkeld. Het concept was al ontwikkeld, nu konden we bezig met de uitvoering. In de periodes dat er geen betaald werk was, gingen wij fulltime door.
Het is heel belangrijk om een nieuwe voorstelling te gaan spelen, reacties van het publiek te ontvangen en daarna de voorstelling verder te ontwikkelen. Het optreden van de voorstelling helpt hier enorm bij! Evenementen gingen niet meer door, dus dat was even zoeken naar een oplossing, maar het is mogelijk! We hebben veel op scholen kunnen spelen, en we zijn langs geweest bij verzorgingstehuizen.
Later in het jaar gingen enkele evenementen weer door en hebben we ook kunnen spelen voor gevarieerd publiek! Wij zijn blij dat we gezien de omstandigheden toch nog veel mensen hebben kunnen bereiken. Onze nieuwe voorstelling is nu volledig ontwikkeld en we hopen op een normaal jaar in 2022 waarbij we meer publiek kunnen bereiken, en financieel weer op eigen benen kunnen gaan staan.
In de Story Station
Ik durf nooit zo goed vakantie te houden, bang om inkomsten te missen. En er echt even uit kost wel wat als je op een camping gaat staan of in een huisje zit. Eén keer in het jaar probeer ik wel vakantie te houden. Het wisselt altijd hoe ik dat aanpak: bij vrienden op bezoek, of enkele nachtjes aansluiten bij familie of vrienden op de camping met een tentje.
Voor het eerst ben ben ik nu een hele week op een camping, waarbij ik alleen kan zijn, of de gastvrouw ga zijn. Zelf kon besluiten hoe ik mijn week indeel. Heerlijk!
Ik heb er voor gekozen om enkele dagen lekker alleen te zijn, te genieten van de rust en mijn eigen ding te doen. Ook heb ik vrienden en familie uitgenodigd om langs te komen op de camping.
Dit zijn enkele hoogtepunten van mijn vakantie:
- dagje op de step naar Kollum
- wandelen in Dokkum
- kanoën op ‘t water bij de camping
- elke ochtend koffie met een prachtig uitzicht
- workshop jongleren met campinggasten en een jarige!
- avondje kampvuur
- spelletjes, puzzelen en gezelligheid!
Ik heb genoten, en Friesland was prachtig. Nu ben ik weer helemaal opgeladen en kan ik weer knallen!
De toekomst
Ik droom graag door, ik zie de toekomst rooskleurig: Duo No Nonsense op theaterfestivals, markten, scholen, wijkpleinen en andere evenementen. Weer lekker op pad om te spelen in circusparades van Circo di Strada, veel lesgeven en mensen wat bijleren. Ik zie in de toekomst veel blije gezichten zien van leerlingen en publiek!
Meer weten over Sanne
Duo No Nonsense
Duo No Nonsense (Instagram)
De volgende gast
Sanne was onze laatste gast voor dit seizoen. Nu gaan we de winter in en dan is de Story Station niet zo comfortabel meer. Volgend seizoen komen we weer met nieuwe ideeën.